Vandaag buigt de Antwerpse provincieraad zich over een reeks voorstellen om de uitgaven van de provincie te verminderen met 6,5 miljoen euro. Het gaat om een besparing van 3% op het budget van 2013. De inperking van het budget wordt verdeeld over alle beleidsdomeinen en diensten en moet ervoor zorgen dat de provincie een financieel gezond bestuur kan blijven. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Dit is een eerste stap naar een begroting in evenwicht.”

Net zoals andere lokale besturen dient ook de provincie Antwerpen de tering naar de nering te zetten. Gedeputeerde voor Financiën Ludwig Caluwé legt uit: “Om de budgettaire uitdagingen voor de toekomst aan te pakken en toch een financieel gezond bestuur te blijven werd in het bestuursakkoord tussen de meerderheidspartijen afgesproken om de komende jaren te besparen op de uitgaven. Daarvoor zetten we nu een eerste stap door de uitgaven van 2013 terug te schroeven met 3%. De besparingsvoorstellen die vandaag op tafel liggen komen vanuit alle beleidsdomeinen en diensten en dragen bij tot een begroting in evenwicht tegen 2015.”

Getrapte besparingsronde

Met de getrapte besparingsronde wil de provincie voor 2013 een besparing van 3% realiseren en in 2014 en 2015 respectievelijk 5 % en 8 % gaan besparen.

Naast de vermindering van de uitgaven worden er meer ontvangsten ingeschreven van opcentiemen op de onroerende voorheffing. Niet omdat de opcentiemen stijgen, maar omdat de Vlaamse overheid de opbrengsten ondertussen hoger raamt dan bij de opmaak van de begroting. In het verleden bleken de werkelijke ontvangsten inderdaad steeds hoger te liggen dan oorspronkelijk geraamd. De netto besparing, dit is de som van de toename van de ontvangsten en de inperking van de uitgaven, bedraagt 6,5 miljoen euro voor 2013.

Ruimte voor nieuw beleid

De deputatie heeft 2,3 miljoen meer besparingen gevonden dan haar doelstelling van 3% of 6,5 miljoen. Deze middelen worden ingezet voor nieuw beleid. Zo wordt er niet bespaard op de subsidie aan het Kempens Landschap, maar verhoogt de jaarlijkse bijdrage vanuit de provincie met 300.000 euro. Er gaat ook 2 miljoen euro naar een eenmalige inhaaloperatie voor de uitbetaling van de koppelsubsidies zodat gemeenten en particulieren die geïnvesteerd hebben in de restauratie van onroerend erfgoed minder lang op hun centen moeten wachten.